EN

DBS Gateway - Regionális workshop

A kikötőszövetség részt vett a Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DBS Gateway Region c. projekt regionális workshopján, amely július 11-én került megrendezésre Budapesten.

A Dunai kikötő- és áruforgalom fejlesztésében érdekelt szervezetek és döntéshozók képviselőinek részvételéve lezajlott rendezvény házigazdája a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. volt, aki a nemzetközi projekt megvalósításában projekt partnerként is részt vesz. A projektről bővebb információ a www.interreg-danube.eu/dbs-gateway-region weboldalán található.

A rendezvény célja a magyarországi vízi áruforgalom növekedését eredményező, elsősorban kikötői fejlesztési lehetőségek feltárása, ezzel kapcsolatos közös gondolkodás.

A rendezvény Marján Miklós köszöntőjével indult, majd Lajtár Attila (RSOE) előadását hallgathatták meg a résztvevők a folyami információs szolgáltatások hatékonyságának növeléséről, a HERO c. európai uniós projektjük bemutatásán keresztül. Ezt követte Dr. Balatonyi László (ÉDUVIZIG) előadása a magyar Duna szakasz hajózhatóságának fejlesztéséről. A harmadik előadó Kiss Gergely (NFM) volt, aki a dunai kikötők fejlesztésének támogatási lehetőségeit ismertette.

Az előadásokat egy közös gondolkodás követte, melynek során a résztvevők arra vonatkozóan gyűjtöttek javaslatokat, hogy milyen fejlesztések szolgálhatják a vízi áruforgalom növekedését Magyarországon. A közel negyven javaslat alapján az alábbi fejlesztési kategóriák kerültek megfogalmazásra (prioritási sorrendben):

1. Hajózási feltételek biztosítása
2. Ipar betelepülésének ösztönzése
3. Tároló kapacitás bővítése
4. Logisztika és intermodalitás fejlesztése
5. Marketing
6. Pályázati lehetőségek bővítése
7. Rakodási technológiák korszerűsítése
8. Versenyfeltételek szabályozása
9. Információs rendszerek fejlesztése
10. Adminisztrációs folyamatok hatékonyságának növelése

A javaslatokból egyértelműen megmutatkozott, hogy a résztvevők legfontosabb fejlesztendő területnek a Duna hajózhatóságának javítását tartják, emellett kiemelten fontos a kikötők tárolási kapacitásainak bővítése, valamint az ipar betelepülésének ösztönzése is.

A rendezvény előadásai és bővebb összefoglalója rövidesen elérhető lesz a szervezők honlapján

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

Budapest, 2017-07-17